Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse: Inventura mode i odijevanja: odijevanje osoba starije dobiGđa. N.N., fotografija: Tjaša Kalkan, 2014.

U petak, 28. studenog 2014. godine s početkom u 19 sati u prostoru Zelene akcije (Frankopanska 1,10000 Zagreb) Ivana Čuljak, istraživačica u CIMO-u / Centru za istraživanje mode i odijevanja, održat će predavanje u sklopu programa Moda i odijevanje - nove teorije i nove prakse, pod nazivom ''Inventura mode i odijevanja: odijevanje osoba starije dobi''.

Predavanje će se osvrnuti na aktualan site specific projekt kojeg CIMO centar provodi u Domu za stare i nemoćne osobe Trešnjevka. Radi se o projektu koji preko storytelling razgovornog formata s korisnicima/cama Doma propituje usložnjen odnos mode, odijevanja i sociokulturnog procesa starenje. Inventura kao metoda popisivanja stvarne količine stvari utvrđuje višak - odbačenih i manjak - potrebnih odjevnih predmeta koji su rezultat tranzicije iz vlastitog doma u specifično institucijsko okružje Doma. Storytelling kao format gradi se oko personalnih biografija i iskustva korisnika/ca, a priroda tog formata dovodi do nepredvidljivih dimenzija koje tematski proširuju istraživanje na pitanja povijesti, potrošačke kulture, politike roda, kulture, mode i odijevanje u socijalističkoj Jugoslaviji. Institucionaliziran modni sistem na mnogim razinama sustavno isključuje starenje kao psihofizički proces, koji je istovremeno obezvrijeđen kao reprezentacijski model, a samo istraživanje izmiče modnom spektaklu te se formira oko svakodnevnih odjevnih potreba i praksi osoba starije životne dobi.

Kroz seriju predavanja ‘’Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse’’ predstavljaju se projekti CIMO-a koji osim kulturalnog doprinosa, donose pomak od tradicionalnog shvaćanja mode kao sustava moći u ime kulturalne protežnosti prema promatranju odjevnih praksi kao inkluzivne kulturalne i ekonomske potrebe. CIMO je posebno fokusiran na problem održivog dizajna te njeguje i podržava pojedinačne teorijske i kreativne napore koji stoje nasuprot konzumerizmu i fenomenu banalne  pomodnosti.

Predavanja ‘’Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse’’ održavaju se tijekom studenog svakog petka u 19.00 sati u prostoru Zelene akcije, Zagreb.

Projekt se realizira uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.