Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse: ''Žuži Jelinek: Ambasador mode'', Maja Arčabić.Kreacija iz salona Žuži Jelinek, cca 1960.

U petak, 12. prosinca 2014. godine s početkom u 19 sati u prostoru Zelene akcije (Frankopanska 1,10000 Zagreb) Maja Arčabić, voditeljica Zbirke mode, modnog pribora i tekstila u Muzeju grada Zagreba, održat će predavanje u sklopu programa Moda i odijevanje - nove teorije i nove prakse, pod nazivom ''Žuži Jelinek: Ambasador mode''.

Predavanje će problematizirati i prezentirati povijest i fenomen zagrebačkih krojačkih modnih salona od kojih je najpoznatiji bio salon što ga je četiri desetljeća vodila krojačica Žuži Jelinek.

Predavanje će se fokusirati na dvije tematske cjeline. Prva se odnosi na organizaciju rada u krojačkom salonu, produkciju odjevnih predmeta, odnos prema klijentima, načine prijenosa i usvajanja modnih stilova kao i njihovo plasiranje na domaće tržište. Druga cjelina odnosi se na suradnju Žuži Jelinek s domaćom industrijom tekstila i konfekcije koja je počela sredinom 1950-ih godina. Njene kreacije utjecale su na demokratizaciju mode i nepovratno su izmijenile modnu scenu, jer su modeli jednoga renomiranoga salona tada po povoljnijim cijenama postali dostupni širem krugu potrošača. Krajem 1950-ih godina Žuži Jelinek prva je svoje modele prikazala na revijama u inozemstvu - obišla je Europu, Sjedinjene Američke Države i Daleki Istok. Dok je inozemni tisak naziva "najpoznatijom modnom kreatoricom iza željezne zavjese", novinski članak objavljen u tjedniku Globus 1960. godine s pravom je naziva "ambasadorom mode".

Kroz seriju predavanja ''Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse'' predstavljaju se projekti CIMO-a koji osim kulturalnog doprinosa, donose pomak od tradicionalnog shvaćanja mode kao sustava moći u ime kulturalne protežnosti prema promatranju odjevnih praksi kao inkluzivne kulturalne i ekonomske potrebe. CIMO je posebno fokusiran na problem održivog dizajna te njeguje i podržava pojedinačne teorijske i kreativne napore koji stoje nasuprot konzumerizmu i fenomenu banalne pomodnosti.

Predavanja ''Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse'' održavaju se tijekom prosinca svakog petka u 19.00 sati u prostoru Zelene akcije, Zagreb.

Projekt se realizira uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.