Sonja Briski Uzelac: Translacija ideološkog diskursa - ikonički znak socrealizma, 2015.Andrija Maurović, plakat Živjeli izbori, cca 1946.

Translacija ideološkog diskursa: ikonički znak socrealizma

Sonja Briski Uzelac

 

Ikonički znak socrealizma nastaje i djeluje u funkciji provođenja ideološkog programa prve socijalističke revolucije ranih tridesetih godina. Nakon govora A. I. Ždanova na Harkovskoj konferenciji (1934.) formulira se socijalistički realizam kao normativna estetička doktrina i stilska formacija utemeljena na vizualnoj reprezentaciji/prezentaciji projekcije „novog socijalističkog društva“ i „novog čovjeka“. Kao model „nove revolucionarne umjetnosti“ vezuje se uz totalitet političke moći „nove države“ i koncept „primjeren širokim narodnim masama“; sukladno tome oblikuje rječite realističke slike-znakove koje pronose  ideal konstrukcije „nove stvarnosti“, kako sadržajem i temom tako i formom. Otuda je ikonički znak socrealizma ujedno i vizualni kulturološki tekst određenih kontekstualnih situacija, povijesnih procesa i komunikativnih oblika društvenosti.

 

* cjelovit tekst dostupan na zahtjev.

* projekt je podržan od Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba za 2015. g.

* Copyright © cimo – centar za istraživanje mode i odijevanja. Sva prava pridržana.

* Fotografije: privatni arhiv t.v.

 

 

 

*projekt je podržan od Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba za 2015. g.

*Copyright © cimo – centar za istraživanje mode i odijevanja. Sva prava pridržana.

*Fotografije: privatni arhiv t.v.