Josipa Štefanec: Ljušture, Galerija Karas, 2020.-- VIDI GALERIJU SLIKA --

CIMO – Centar za istraživanje mode i odijevanja predstavlja samostalnu izložbu Josipe Štefanec pod nazivom Ljušture koja će se u galeriji Karas moći pogledati od 16. – 23. 12. 2020 Izložba je dio projekta BoSA – Briefing on Soft Arts. 

Ovim kustoskim projektom i izložbenim programom CIMO centar se fokusira na suvremene umjetničke prakse s ciljem propitivanja pojma softness (tradicionalno povezan s područjem tekstilne umjetnosti). U izložbenom programu predstavljamo nekoliko različitih umjetničkih pozicija s ciljem kontekstualiziranja ovog pojma u području vizualnih umjetnosti i suvremenih umjetničkih praksi.

Povijesno gledano, tekstilni materijali se kao ravnopravan umjetnički medij pojavljuju u umjetničkim praksama 1960-tih godina. Bavljenje tekstilom se iz privatnog, kućnog i anonimnog ženskog ručnog rada i primijenjenih umjetnosti prenosi u područje javne umjetničke sfere, i to uglavnom u formama ''meke'' skulpture ili instalacije, kao i situacije, u kojoj se tekstilno stvaralaštvo povezuje uz tzv.’'ženski diskurs''. 

Aktivnosti projekta uključuju: kustosko istraživanje; umjetničko istraživanje; izložbu i javni razgovara s umjetnikom/com. Kustosko istraživanje polazi od istraživanja umjetničkog rada I predstavljanja interpretativnih iskaza u konceptualnom okviru BoSA projekta. Umjetničko istraživanje te nova produkcija rada i/ili postojeća u novoj artikulaciji samostalan je rad pozvanih umjetnika koji se vode vlastitim umjetničkim praksom i metodama. 

U umjetničkom istraživanju Josipa Štefanec kroz formu mekane skulpture teži redefiniranju granica ljudskog tijela. Skulpture nastaju spajanjem traka kepera koje potom generiraju organsku formu. Ta mekana ljuska/opna funkcionira kao svojevrsni zaklon i sigurni prostor koji preuzima ljudsko tijelo. Ljušture istovremeno egzistiraju kao slobodni volumen koji zauzima prostor te proširuje granice tijela na neočekivane načine. Mutirano tijelo spaja elemente ljudskog, životinjskog i mitskog, a rezultira nedovršenim glomaznim objektima koji se naseljavaju u galerijski prostor. Na svim objektima naglašeno su prisutni i otvori koji pozivaju na istraživanje unutrašnjosti i volumena koji se u ljušturu može useliti. Skulpture zauzimaju nekoliko različitih pozicija poput sjedenja, stajanja i vješanja, a svaka pozicija otkriva nove dimenzije mekanosti direktno upisane u materijal (i način na koji je rezan - šivan - konstruiran).

 

O autorici:

Josipa Štefanec rođena je 1978. u Dusseldorfu, u Njemačkoj. Diplomirala je 2008. kiparstvo na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti i 2006. na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, modni dizajn. U svom radu aktivno koristi medij tekstilnog materijala djelujući u smjeru njegove afirmacije u suvremenoj umjetničkoj praksi.

Uz dvanaest samostalnih izložbi (odabir): Ljušture (2020.); Idealan kapitalist (2018.); Dark Black (2016.); Čičkovina (2015.); Hibridi (2005.); Kocka (2005.), Josipa je dobitnica i nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada (odabir): AAW International Youth Salon, Alexandria, Egipat (2006.); 28.Salon mladih, HDLU, (2006.), a sudjelovala je na brojnim skupnim projektima (odabir): Fashioclash festival, Nizozemska (2018.); T-Ht nagrada, MSU (2016.); Maniac, Beč ,Austria (2015.); XII.Trienale hrv.kiparstva, Gliptoteka HAZU (2015.); Bewegter wind, Nord Hessen, Njemačka (2012.); Textil(e)tronics, Velika Gorica (2012.); International sculpture triennal, Poznan, Poljska (2009.); Museum Fashion Day, Casoria International Contemporary Art Museum, Napulj, Italija (2006.).

Radi u svojstvu docentice na  TTF - Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

www.josipastefanec.eu

 

Voditelji projekta BoSA: Tonči Vladislavić, Ivana Čuljak i Lea Vene

Kustosica: Lea Vene

Dizajn: Ivan Klisurić

Fotografije: Marina Paulenka

Prijevod: Tihana Bertek

  

* Izložba je dio projekta BoSA - Briefing on Soft Arts / BoSA - prema propitivanju mekih umjetnosti koji je trajni projekt CIMO centra započet 2019. godine.

* Izložbu podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu grada Zagreba za 2020. i HDLU - Galerija Karas

* Copyright © cimo _centar za istraživanje mode i odijevanja. sva prava pridržana