Izložba BoSA – prema propitivanju mekih umjetnosti 2021.-- VIDI GALERIJU SLIKA --

BoSA - Briefing on Soft Arts / BoSA – propitivanje mekih umjetnosti – kustoski je projekt Centra za istraživanje mode i odijevanja (CIMO-a), koji se okreće suvremenim umjetničkim praksama s ciljem propitivanja pojma softness. U okviru projekta u 2021. godini CIMO predstavlja projekt Gost Željka Beljana te zajedničku izložbu Ene Čuček i Brune Jakupović.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 9.12.2021., u terminu 18-21 h na dvije lokacije. Izložba Željka Beljana nalazi se na adresi Tratinska 64, a izložba Ene Čuček i Brune Jakupović na Tratinskoj 36.

Instalacija Željka Beljana rađena je tehnikom makramea, a preuzima prostor dječje trgovine i nastanjuje se u zapuštenom interijeru. Ručni rad nadilazi okvire svakodnevice i prelijeva se u domenu fantastičnog. Prostor trgovine sada postaje privremeni dom za Gosta - vanzemaljsko tijelo koje sugerira oživljavanje organske mase te nadilazi ljudsku dimenziju kako bi parazitirao u prostoru, potpuno neovisno o ljudskoj prisutnosti.

 

Bruna Jakupović bavi se pitanjem memorije vezane za rad njezine bake, nekadašnje tekstilne radnice u danas nepostojećoj tvornici Nada Dimić. Film prati odnos bake i unuke, a kroz crteže i film rekonstruira se bakino sjećanje na radne obveze i slobodno vrijeme u tvornici Endi. Ena Čuček koncept softnessa istražuje kroz rad s ready-made goblenima, propitujući različite formate uporabe, kulturnu pozadinu te redizajn goblena kao citata ali i kao moguće interpretacije u umjetničkom narativu. Gobleni se transformiraju u skulpturalne objekte te dvodimenzionalne uvećane površine koje preuzimaju prostor u formi site-specific instalacije.

 

O AUTORIMA:

 

Željko Beljan rođen je 17. lipnja 1984. u Vukovaru. Završio je diplomski studij Novih medija na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (OZAFIN ALU). Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i regiji. U svojoj se umjetničkoj praksi fokusira na ručni rad.

 

Ena Čuček je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a 2017. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Novi mediji. Trenutno je na zadnjoj godini diplomskog studija Dizajna, smjer Industrijski dizajn, na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. U praksi joj je bitna materijalnost te se često bavi temama kao što su svakodnevni predmeti i pojave. Radovi se najčešće nalaze na granici između kolaža, objekta, instalacije, keramike.

 

Bruna Jakupović studira na zadnjoj godini diplomskog studija Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a prethodno obrazovanje stekla je u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna na smjeru Aranžerstva i scenografije. U radu se bavi temama tijela, identiteta i ženskog položaja u društvu dok se medijski interesira za soft sculpture, film, tekst, instalaciju, poeziju, analognu fotografiju, tetoviranje i zvuk.

 

 

Izložbe se mogu pogledati do 16.12.2021. u sljedeće radno vrijeme na adresama:

Tratinska 36 (Amrita mistika), radnim danom 12-18 h.

Tratinska 64 (Span kids), svakim danom 16-18 h

 

U prostoru mogu istovremeno boraviti 2 posjetitelja. Covid potvrde i maske su obavezne.

 

Voditelji i kustosi projekta BoSA: Tonči Vladislavić, Lea Vene

Dizajn: Ivan Klisurić

Fotografija: Sanja Bistričić

 

 

* Izložba je dio projekta BoSA - Briefing on Soft Arts / BoSA - prema propitivanju mekih umjetnosti koji je trajni projekt CIMO centra započet 2019. godine.

* Izložbu podržali: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu grada Zagreba za 2021.

* Copyright © cimo _centar za istraživanje mode i odijevanja. sva prava pridržana