Izložba, Maja Gecić: Situcija odsutnosti, Baza, 2019.-- VIDI GALERIJU SLIKA --

CIMO - Centar za istraživanje mode i odijevanja, a u okviru projekta BOSA - Briefing on Soft Art, ostvario je suradnju s vizualnom umjetnicom  Majom Gecić iz Beograda, a to je rezultiralo samostalnom izložbom Situacija odsutnosti otvorenom  u Galerija Baza,  Božidara Adžije 11, Zagreb, od 05. – 17. 11. 2019. 

Vizualna umjetnica Maja Gecić  u svome je radu bliska tekstilu i odjeći, kao mekom mediju, gdje proširuje mogućnosti vizualnog jezika, gdje traži i pronalazi jake razloge za sjećanje na jedno vrijeme u kojem su radnici bili protagonisti, a danas tek autentični svjedoci. Stavljajući zajedno odjevne predmete iz vremena socijalističke industrijske proizvodnje, kroz dodatne razgovore, dokumentiranje i citiranje, ona propituje i  bilježi napetosti i tragediju susreta  sadašnjeg trenutka i onoga koji je već pripao povijesti.

Propitivanja sjećanja traže preispitivanja, balansiranja i kontekstualiziranja kojima se određena sinegdoha pojavljuje kao pars pro toto, studija slučaja kojom se nastoji uhvatiti višeslojna slika odmakle prošlosti i njene refleksije u  novu situaciju. Upravo stvaranje situacije, kojom se transferi sjećanja na odsutne i nestale proizvodnje stavljaju u novi kontekst, čini mogućim novu, re-konstruiranu sliku učiniti vidljivom.

Ovom izložbom Maja Gecić  također stvara situaciju gdje na jedno mjesto stavlja nekoliko međusobno relacioniranih radova kojima se istraživački i umjetnički bavi u svojem radu kroz nekoliko studija slučaja. Ona u sličnome ključu propituje tragove relativno svježe povijesti označene promjenom društvenog i proizvodnog modela bivše Jugoslavije, nastavljenog tranzicijskim procesima mijenjanja i postupnog nestajanja a na studijama slučaja vezanim za nekada snažnu, a danas  skoro nepostojeću tekstilnu industriju. Kao umjetnica, razvila je specifičan aparat istraživanja i dokumentiranja nestanka Beogradskog vunarskog kombinata (BVK) , giganta socijalističke modernističke proizvodnje. Od 2014 ona uključuje vlastiti ''forenzički'' aparat (fotografsko dokumentiranje, razgovori s protagonistima nekadašnje proizvodnje), da bi ustanovila i na jedno mjesto stavila refleksije jednog prošlog i svršenog stanja i stvorila svojevrsni amalgam slike i teksta kao kohezivnih elemenata te novostvorene situacije. 

 

O autorici:

Maja Gecić (1974., Beograd) diplomirala 1998. na Odsjeku dizajn tekstila FPUD, a završila je master studije na Aalto University u Helsinkiju, gdje je i radila kao predavačica po ugovoru do povratka u Srbiju 2009. Od 2012. radi kao predavačica na Visokoj tekstilnoj školi - DTM u Beogradu, a od 2019. u zvanju docenta na FPU, Odsjek dizajn tekstila. Redovito izlaže u zemlji i inozemstvu i koautorica je međunarodnog projekta Pomeranje granica od 2014. Dobitnica je više nagrada i priznanja.

 

Voditelji projekta BoSA: Tonči Vladislavić, Ivana Čuljak i Lea Vene

Kustosi: Tonči Vladislavić, Lea Vene, Ivana Čuljak

Postav: Tonči Vladislavić, Maja Gecić

Dizajn: Ivan Klisurić

Fotografije: Ive Trojanovic

Prijevod: Tihana Bertek

 

* Izložba je dio projekta BoSA - Briefing on Soft Arts / BoSA - prema propitivanju mekih umjetnosti koji je trajni projekt CIMO centra započet 2019. g. 

* Izložbu podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu grada Zagreba za 2019, BLOK

* Copyright © cimo – centar za istraživanje mode i odijevanja. Sva prava pridržana.