Radionica, Lica kulture: Moda - Biografija odijevnih predmeta / Global Sharing Week, 2015.Fotografija: Tjaša Kalkan, 2015.

CeKaTe / nedjelja, 7. lipnja 2015. od 10.00 – 16.00

U sklopu projekta Lica Kulture: Moda održava se događaj povodom prvog svjetskog Global Sharing Week–a (Globalni tjedan razmjene). Manifestacija će istoga dana u svijetu okupiti više od 100 milijuna ljudi u zagovaranju i poticanju novoga tipa ekonomije temeljene na ljudskoj međusobnoj solidarnosti, razmjeni i lokalnom umrežavanju.

Događaj u Zagrebu odvija se u partnerskoj suradnji:

CeKaTe – Centar za kulturu Trešnjevka;

CIMO – Centar za istraživanje mode i odijevanja;

Coworking Croatia;

The People Who Share;

Uključuje dobrovoljne djelatnosti posvećene dijeljenju i razmjeni znanja, vještina, iskustava, kao i dobara, koje su vezana za kulturu odijevanja i problematiziranja aktivizma u polju mode. Modni se aktivizam javlja kao reakcija na hiperproizvodnju i hiperpotrošnju, i kao rezultat globalizacijskih procesa ekonomskih i kulturalnih promjena, razvijajući nove teorije i prakse u pristupu modi i odijevanju. Nasuprot pravilu sezonske promjene modnih trendova poznatom kao FFS – Fast Fashion System, javlja se i ravnopravno razvija nova praksa spore mode, tzv. SFS – Slow Fashion System, kojom se propituje nametnuti modni sustav razvijajući strategije otpora posvemašnjem konzumerizmu. Pokret tzv. spora moda javlja se kao kreativni i kulturalni izazov koji svojim alternativnim karakterom može pomoći afirmiranju humanih i trajnih vrijednosti, u prilog socijalne, kulturalne i ekonomske ravnoteže, a time i učinkovite održivosti.

Global sharing week ima za cilj povezati kritički diskurs sa svakodnevnom praksom, u kojoj kritika ne postaje puki simbolički odgovor, već potiče na usvajanje životnih stilova u kojem se favoriziraju principi solidarnosti, razmjene i lokalnog umrežavanja.

Događaj želi afirmirati ovakve ciljeve i u domaćoj sredini. Prva od planiranih akcija, nazvana je Komisiona radnja, u kojoj, umjesto prodaje, vlada princip razmjene na način da nešto od odjeće donesemo, poklonimo, ili zamijenimo, uz mogućnost da nešto drugo ponesemo u svoj modni ormar.

Danas su naši garderobni ormari često zatrpani viškom nenošene odjeće, koju više ne koristimo, a koja će na ovaj način pronaći svojeg novog zahvalnog korisnika/cu. Ovaj princip razmjene odjeće relativizira novac kao simbol vrijednosti, te uvodi razmjenu roba, komunikaciju i aktivno druženje kao simbole nove dodane vrijednosti u tradicionalnoj svakodnevnoj ekonomiji.

Istoga dana, uz razmjenu odjeće, organiziramo interaktivnu radionicu s radnim naslovom Personalna biografija odjevnih predmeta, koju će voditi tim suradnika iz udruge CIMO – Centar za istraživanje mode i odijevanja. Naši odjevni predmeti, bilo kupnjom, razmjenom, činom poklanjanja, nasljeđivanjem, započinju svoj poseban, personalizirani život, određen samim tijelom i životom svojeg vlasnika/ice. Upravo ti personalizirani odjevni predmeti postaju sadržaj rada sudionika/ica interaktivne radionice, gdje pojedinačni odjevni predmet postaje predmet zajedničkog razgovora: odabrani predmet, kao dio vlastite garderobe, ima svoju povijest, tj. gradi svoju biografiju neodvojivu od biografije vlasnika/ice. Metodom storytelling-a razmatrat će se narativi koje gradi taj privatni odjevni predmeti iz različitih perspektiva, prostor gdje se oblikuje, razvija i personalizira biografija modnih odjevnih predmeta, kako bi utvrdili predmetne identitete, uvjetovane prostornim, vremenskim i društveno-kulturnim procesima. Za potrebe sudjelovanja u radu interaktivne radionice sudionici/ce trebaju donijeti, po vlastitom izboru, neki od njima značajnih odijevanih predmeta, kao i upotrebljivu dokumentaciju (fotografiju iz obiteljskog albuma koji zajedno postaju ciljani predmet rada metodom storytelling-a: sjećanja, asocijacije, interpretacije vezani uz privatni i društveni život odijevanih predmeta.)

 

RASPORED PROGRAMA

10.00 – 16.00

Akcija – Komisiona radnja za odjeću (nešto doneseš – nešto odneseš)

Realizacija: CIMO – Centar za istraživanje mode i odijevanja, Cooworking Croatia

10.30 – 11.00

Predavanje – Global sharing week i principi sharing-ekonomije

Predavač: Matija Raos (Coworking Croatia)

11.00 – 13.00

Interaktivna radionica 1.Personalna biografija odjevnih predmeta (storytelling)

Realizacija: CIMO – Centar za istraživanje mode i odijevanja (Tonči Vladislavić, Lea Vene, Ivana Čuljak)

13.00 – 14.00

Stanka / društvena akcija – djeljiva salata: nešto doneseš – nešto pojedeš*

*Ako želite podijeliti/razmijeniti nešto od vašeg kulinarstva slobodni ste to učini na pauzi.

14.00 – 16.00

Interaktivna radionica 2.Kreativni transfer: teoretsko iskustvo mode i odijevanja u praksi

Realizacija: CIMO – Centar za istraživanje mode i odijevanja (Tonči Vladislavić, Lea Vene, Ivana Čuljak)

 

 

*Projekt je podržan od Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreb, za 2015. g.

*Copyright © cimo – centar za istraživanje mode i odijevanja. Sva prava pridržana.