Predavanje, Wenders i Yamamoto – filmski dijalog o modi, 2017.Wenders i Yamamoto

KIC, Zagreb, organizirao je 2. ARTERIA – tjedan filma o umjetnicima, 15. – 19. 2. 2017., unutar kojeg je prikazan film Wima Wendersa: Bilježnica o gradovima i odjeći (Notebook on Cities and Clothes), koji predstavlja dokumentirani filmski zapis niza Wendersovih razgovora s Yamamatom o modi i gradovima (Pariz, Tokio). Film je u koncipiran u obliku svojevrsnog vizualnog dnevnika – eseja o kreativnom radu modno – odjevnog stvaraoca Yohjia Yamamota, ali i o velikim pitanjima modnog sistema danas.

Nakon projekcije teoetičar mode Tonči Vladislavić (CIMO – Centar za istraživanje mode i odijevanja)  održao je predavanje Wenders i Yamamoto – filmski dijalog o modi, gdje se dva velika autora bave s dva modna grada. povijesno i duhovno suprotnih identiteta.

Film je za teoretičare mode pravi izazov jer preko Pariza, svjetskog centra Visoke mode i zapadnjačkog modnog mišljenja, i s druge strane Tokia, mjesta jakog nasljeđa i suprotnog duhovnog kapitala, zato važnijeg grada za Yamamota,  otkrivamo izuzetan ljudski i umjetnički susret ali i analitičku komparaciju dva načina mšljenja. Ono što je Yamamoto donio sa sobom i ponudio Parizu predstavlja dekonstrukcijski doprinos u 1980-im modnim godinama Pariza i zapada općenito, a odlične pokazatelje kulturnih korijena za to nalazimo u razgovoru i filmskom dijelu prikazivanja Tokija.

Ovaj film za teoretičare je odličan doprinos u vremenu kada je moda postala upitnom pa je film svojevrsni smjerokaz prema novim vrijednostima koje u koegzstenciji predstavljaju modni i kulturni izazov za jedan etički, humaniji pristup modi i odijevanju.

Redatelj filma: Wim Wenders, Zapadna Njemačka / Francuska, 1989.

Trajanje: 81 min.

Predavač: Tonči Vladislavić

Autor projekta: Emil Matešić, KIC

Selekcija filmova i programska produkcija: Dina Pokrajac

https://www.kic.hr/program/kino/2-arteria/

 

*Copyright © cimo – centar za istraživanje mode i odijevanja. Sva prava pridržana.