Maja Arčabić: Kostim Maje Štrban šivan u krojačkom salonu Žuži Jelinek, 2021.Dnevni kostim rad salona Žuži Jelinek, 1968., vlasnica Maja Štrban, sada dio zbirke MGZ, Zagreb

Kostim Maje Štrban šivan u krojačkom salonu Žuži Jelinek

 

Maja Arčabić

 

Zagrebačka cvjećarska obrtnica Maja Štrban, nasljednica najstarijeg salona cvijeća Herzmansky, 1960-ih je godina bila česta klijentica krojačkog salona Žuži Jelinek.

 Godine 1968., nakon uspjeha i osvajanja prve nagrade na strukovnom natjecanju Europa Cup u Parizu, Maja Štrban pozvana je na trotjednu turneju kroz deset gradova Sjedinjenih Američkih Država s ciljem promocije djelatnosti Interflore, međunarodnog udruženja cvjećara. Prije odlaska na navedeno putovanje, Maja Štrban je u krojačkom salonu Žuži Jelinek naručila haljine i kostime. Modele je birala sukladno sugestijama krojačice te prema fotografijama modnih časopisa. Materijale za kostime i haljine također je birala od ponuđenih u krojačkom salonu Žuži Jelinek.

U ostavštini salona cvijeća Herzamsnky, koja se čuva u Muzeju grada Zagreba, sačuvane su fotografije snimljene tijekom boravka u SAD-u kao i isječci tekstova objavljenih u američkom tisku. Jedan od naslova objavljenih tekstova (She Uses Flower Power) poslužio je kao inspiracija za naslov izložbe posvećene ovom obrtu Moć cvijeća – 85. godina zagrebačkog salona Herzmansky. Izložba je realizirana u Muzeju grada Zagreba 2010.

 

 Maja Štrban u kostimu Žuži Jelinek za vrijeme turneje po SAD, 1968. fotografija: arhiv MGZ, Zagreb

 

Stekavši simpatije medija tijekom boravka u SAD-u, Maja Štrban je u brojnim intervjuima prezentirala tehnike izrade buketa i aranžmana, pojašnjavajući razlike u kulturi oblikovanja i darivanja cvijeća i cvjećarskih proizvoda. Mladu i šarmantnu cvjećaricu iz zemlje ''iza željezne zavjese'', mediji su predstavljali kao nasljednicu obiteljske tradicije i jednu od najpoznatijih hrvatskih ikebanistica, poznavateljicu tehnike aranžiranja cvijeća kojom su se kod nas tada bavili rijetki cvjećari. Komentirajući obrtničke vještine i kreativnost Maje Štrban, američki mediji su se s puno komplimenata osvrtali i na njezin odjevni stil, pritom napominjući kako su sve odjevne kombinacije šivane po mjeri u krojačkom salonu.

 

 

Maja Štrban u kostimu Žuži Jelinek za vrijeme turneje po SAD, 1968. fotografija: arhiv MGZ, Zagreb

 

Tijekom boravka u SAD-u, u jednom od kostima šivanih u krojačkom salonu Žuži Jelinek, Maja Štrban snimala je i fotografije za promotivne materijale Interflore. Po povratku u Zagreb, u istom kostimu pozirala je prilikom snimanja fotografija za reklamu tvornice kozmetičkih proizvoda Saponia objavljenu na stranicama ženskog časopisa Svijet. 

Riječ je o dnevnom kostimu šivanom od vunenoga štofa ultramarin boje s reverima od istoga materijala u bijeloj boji. Na sakou dominiraju klasični reveri koji čine duboki izrez ispod kojega se nalaze dva vezana gumba. S obje strane prednjice sakoa nalaze se bočni vodoravni ušitci. Suknja, dužine do ispod koljena, s prednje strane ima pet vertikalnih ušitaka cijelom dužinom. 

Godinama nakon završetka natjecateljske karijere i putovanja u SAD Maja Štrban čuvala je ovaj kostim, među ostalim i kao uspomenu na profesionalne uspjehe. Kostim je jedini sačuvani odjevni predmet koji je Maja Štrban nosila tijekom putovanja u SAD. Naslijedila ga je Martina Knapić, kćerka Maje Štrban, današnja vlasnica obiteljskog obrta. Godine 2007. kostim je postao dio fundusa Zbirke modnog pribora i tekstila Muzeja grada Zagreba. Po zaprimanju u muzejski fundus, nakon inventiranja i muzejske obrade, kostim je očistila i konzervirala restauratorica tekstila Iva Čukman. Kostim je kao vrijedan muzejski predmet i zanimljiv odjevni artefakt izlagan dva puta. Prvi put na izložbi Žuži Jelinek – ambasador mode 2008. te na izložbi Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina, 2019 g. Obje izložbe održane su u Muzeju grada Zagreba.

Ovaj odjevni predmet iz fundusa Zbirke mode, modnog pribora i tekstila muzejski je artefakt br. MGZ 43832, koji čuva uspomenu na dvije iznimne obrtnice koje su svojim radom i uspjesima obilježile povijest obrta, mode i odijevanja grada Zagreba, a svojim vrijednim ostavštinama (koje čine odjevni predmeti, fotografije, hemeroteka, nagrade i priznanja)  obogatile su fundus Muzeja grada Zagreba.

 

 

 

 

* Tekst je dio istraživačkog rada na projektu Moda: predmet, slika, tekst: relacije modno-odjevnog predmeta, fotografske slike i referentnog teksta, cimo, 2021.

* Projekt je podržan od Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, za 2021.

*Fotografije: MGZ, Zagreb

* Copyright © cimo – centar za istraživanje mode i odijevanja. Sva prava pridržana