Ivana Čuljak i Lea Vene: Žena u borbi / Žena u modi: Odjevne prakse u poslijeratnom periodu socijalističke Jugoslavije na primjeru časopisa "Žena u borbi" i "Naša Moda", 2016.Časopis Naša moda, naslovnica, 1949.

Ivana Čuljak i Lea Vene: Žena u borbi / Žena u modi: Odjevne prakse u poslijeratnom periodu socijalističke Jugoslavije na primjeru časopisa "Žena u borbi" i "Naša Moda", 2016.

Ivana Čuljak i Lea Vene

Apstrakt: AFŽ (Antifašistička fronta žena) kao glavna platforma ženske emancipacije, u razdoblju NOB-a i u poslijeratnom periodu socijalističke Jugoslavije, promovira i propagira koncept ''Nove žene“ (emancipiranu, politički i društveno aktivnu radnicu) kroz direktnu propagandu u časopisu Žena u borbi. Istodobno, ista ta Antifašistička fronta žena (AFŽ Hrvatske), neposredno nakon oslobođenje počinje publicirati vrlo popularan časopis s modnim sadržajima pod nazivom Naša moda. U ovom radu predstavljaju se oba časopisa kroz analizu i usporedbu različitih odjevnih i modnih sadržaja, koji otkrivaju odnos prema modi i odijevanju kao dijelu svakodnevnih odjevnih praksi i razvoja kulture odijevanja. Ova studija slučaja odnosi se na razdoblje ranog Jugoslavenskog socijalizma od 1945. do 1953. Intenzivna poslijeratna modernizacija utjecala je na kulturu odijevanja i estetizaciju življenja. Međutim, postupni razvoj industrijske proizvodnje nije bio istovremeno u ravnoteži s novom stvarnošću i željom za blagostanjem i potrošnjom.

Ključne reči: žena, odijevanje, moda, AFŽ, časopis „Žena u borbi“, časopis „Naša moda“, jugoslavenski socijalizam

 

Tekst je objavljen u časopisu Etnoantropološki problemi, 2016, no. 11 (1)

http://www.anthroserbia.org/Journals/Article/1950