Ivana Čuljak: The Nursing Home as a Fashion Archive, 2016.The Nursing Home as a Fashion Archive

Ivana Čuljak

 

Časopis za modne studije sa sjedištem u SAD, The Fashion Studies Journalokrenut je prema novim modnim teroijama i praksama. Budući su iskazali interes za projekte što ih provodi  CIMO – centar za istraživanje mode i odijevanja, pozvali su našu suradnicu i istraživačicu Ivanu Čuljak da prezentira istraživački rad na projektu Inventura mode I odijevanja: ekonomija i kulturna antropogija odijevanja osoba starije dobi započetog. 2014. g. a koji se nastavio provoditi u suradnji sa Domom za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu.

Tekst o radu na projektu Inventura mode i odijevanja objavljen je pod naslovom:  The Nursing Home as a Fashion Archive

Projekt CIMO centra Inventura mode i odijevanja: ekonomija i kulturna antropogija odijevanja osoba starije dobi  započet 2014., a koji je još uvijek u tijeku, usredotočen je na kulturu mode I odijevanja i odjevnih praksi starijih osoba kao I na njihov odnos prema modi i odjeći dolaskom u Dom za starije osobe u situaciji procesa starenja. Položaj i specifični kontekst domova za starije osobe čine svakodnevnu praksu odijevanja vidljivom u instituciji kao novome socijalnom kontekstu. Projekt uključuje metode pojedinačnih razgovora o modi I odijevanju, stavovima i praksama  kao i propitivanja sjećanja na osobne odjevne navike I modne stavove, vlastitog modnog stila a što, osim pripovijedanja ukjučuje osobne arhive fotografija I albuma.

Za starije ljude donošenje odluke o preseljenju u novi doživotni dom i činjenica napuštanja vlastitog doma i  dosadašnjih uhodanih navika predstavlja značajne promjene u osobnom životu. Što se tiče osobne garderobe, ovo zahtijeva razmišljanja i odluke o izboru odjeće I pribora za boravak u novim, drugačijim prostornim I socijalnim uvjetima, a  time I potrebu za preoblikovanjem individualne ekonomije.

Uglavnom zasnovan na pripovijedanju priča, projekt istražuje različite osobne priče fokusirajući se na osobna sjećanja i njihov prijenos u sadašnje vrijeme. Budući da je većina sugovornika živjela u doba socijalizma u bivšoj Jugoslaviji (1945. - 1991.), projekt ima za cilj provođenje razgovora i dokumentiranje pojedinačnih modnih /odjevnih povijesti, culture odijevanja i svakodnevnih odjevnih praksi u socijalističkoj prošlosti, kao i istraživanje individualnog odnosa pripovjedača prema sadašnjoj kulturi mode, tijela i starenja.

Ključne riječi: osobe starije dobi, odijevne navike I potrebe, nova ekonomija odijevanja, sjećanja, osobna fotografska  modna arhiva

Poveznica na članak:

http://www.fashionstudiesjournal.org/3-notes-from-the-field-/2017/4/3/the-nursing-home-as-a-fashion-archive

 

 

Inventura mode I odijevanja: ekonomija i kulturna antropogija odijevanja osoba starije dobi projekt CIMO centra započet 2014. g. 

* Projekt je podržan od Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba,  za 2014. g.

* Copyright © cimo – centar za istraživanje mode i odijevanja. Sva prava pridržana.

* Fotografija: Tjaša Kalkan