Predavanje Erice de Greef: (Po)spremljeno i (is)pričano: Stvaranje (ne)vidljivih narativa, 2023.Erica de Greef: (Po)spremljeno i (is)pričano: Stvaranje (ne)vidljivih narativa*

*(ne)vidljivo = nama vidljivo, a za druge ipak novo i nepoznato

 Južnoafrička kustosica i znanstvenica Erica de Greef održat će 17.10. u 19h predavanje kojim predstavlja The Fold (Nabor), kreativni istraživački projekt usmjeren na preoblikovanje arhiva, repozicioniranje praksi autohtonih naroda i preformuliranje (ne)vidljivih narativa. The Fold u fokus stavlja ono što je složeno i pospremljeno da se ne vidi. Kao suosnivačica AFRI- Afričkog instituta za istraživanje mode (zajedno s Lesibom Mabitselom), de Greef provodi istraživačke projekte u kojima pronalazi i istražuje digitalne riječi u kojima je sabrano znanje, kao i druge vrste slaganja, preklapanja i presavijanja, preoblikujući time modu kao mjesto koje se odupire brisanju, pamti kulturu i mijenja percepciju suvremenih afričkih modnih studija.

 Nabori tkanini omogućuju da poprimi oblik. Istovremeno, oni su čuvari znanja, značenja, kultura i povijesti. Nabori su arhivi višestrukih dimenzija; razgranati u mnogim smjerovima. Naš interes za te predmete (i prakse) pobuđuje upravo njihova stalno promjenjiva sposobnost da izraze znanje, odupru se brisanju i čuvaju sjećanja kulture.

 

 

Dr. Erica de Greef je spisateljica, kustosica, predavačica i suosnivačica AFRI - Afričkog instituta za istraživanje mode u Južnoj Africi. Na Sveučilištu u Cape Townu 2018. godine stekla je doktorat iz područja afričkih studija. Objavila je članke u časopisima Fashion Theory, International Journal for Fashion Studies, Africa è Mediterraneo i dr., te napisala poglavlja u knjigama kao što su Fashion and Politics, Slow Fashion, Creating African Fashion Histories i mnogim drugima. Erica je zajedno s dr. Sarom Cheang i prof. Yoko Takagi uredila antologiju Rethinking Fashion Globalization (Bloomsbury, 2021.), članica je savjetodavnog odbora Research Collective for Decoloniality and Fashion i trenutačno radi kao znanstvena suradnica na Sveučilištu u Južnoj Africi.

https://uct.academia.edu/DrEricadeGreef

 

AFRI - Afrički institut za istraživanje mode osnovali su 2019. godine u Južnoj Africi Lesiba Mabitsela i dr. Erica de Greef. AFRI je fokusiran na sjećanje, promišlje i redefiniranje modne povijesti kako bi se konačno govorilo o afrocentričnim načinima nošenja, poznavanja, izrade i stiliziranja odjeće koji se često ne spominju u knjigama o modi, na izložbama, u ekonomiji niti u mašti. Recentni projekt The Fold se bavi raznim vrstama nabora u afričkoj modi kao modela istraživanja (ne)vidljivih narativa i kao oblike povezivanja s različitim zajednicama, stvarateljima znanja i kreativcima diljem kontinenta. The Fold je podržan od strane organizacija British Council i National Arts Art Council te južnoafričkih i panafričkih partnera i suradnika.

https://afri.digital/

African Fashion Research Institute  

 

*Projekt podržava Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreb i Ministarstvo kulture i medija RH.

*Copyright © cimo – centar za istraživanje mode i odijevanja. Sva prava pridržana.

*Fotografija: Bongani Tau